Vihanneskeitto, palsternakkasipsejä & etanaleivoksia

maanantai 16. huhtikuuta 2018



Vihanneslaatikosta löytyi viherkaalia, parsakaalia ja purjoa, jotka olivat nähneet parhaat päivänsä. Vihanneskeittopäivä siis tiedossa. Lisäsin edellä mainittuihin sipulia, valkosipulia, chiliä, inkivääriä, kookoskermaa ja mausteita. Ajoin keiton sileäksi blenderissä ja lopputulos oli mitä maistuvin. Jääkaapissa oli puff pastry rulla (Lidl) ja kuivakaapista löytyi purkki etanoita. Ei klassisia valkosipulietanoita tällä kertaa, vaan etanaleivoksia. Eikä tässä vielä kaikki: tein myös palsternakkasipsejä keiton kanssa nautittavaksi. Sivelin niitä maailman parhaalla luomurypsiöljyllä Ölannista. Olen hankkinut pienen satsin suoraan tilalta ja myyn mielelläni muutaman pullon, jos haluaisit kokeilla tätä fantastista öljyä. Sitä löytyy kolmena eri versiona: maustamaton, timjami/oregano ja kynsilaukka. Jos asut Tampereen, Turun tai Paraisten liepeillä toimittaminen onnistuu ilman postikuluja. Ole yhteydessä jos kiinnostuit tuotteesta.

Keiton ainekset:

3 viherkaalilehteä
1,5 parsakaalia
1 pieni purjosipuli
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 punainen tuore/kuivattu chili siemenineen 
5 cm tuoretta inkivääriä
1 litra vihanneslientä
hieman merisuolaa
hieman Maldon yrttisormisuolaa
2,5 dl kookoskermaa

Pilko vihannekset pieniksi. Freesaa pienessä öljyssä muutama minuutti. Lisää liemi ja hieman suolaa ja keitä vihannekset kypsiksi. Lisää kookoskerma, aja keitto sileäksi blenderissä ja tarkista maku. Mausta lisää tarvittaessa. Muutama kierros mustapippuria lopuksi.



Palsternakkasipsit:
1 iso palsternakka
 kylmäpuristettua rypsiöljyä
chilisuolaa
yrttimaustetta

Tee mandoliinilla mahdollisimman ohuita siivuja palsternakasta. Levitä ne leivinpaperille ja sivele hyvänlaatuisella öljyllä. Mausta. Laita 225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi. Valvo etteivät pala. Siivuista tulee kukan mallisia uunissa ... ainakin näin kävi minulle. Koristele keitto niillä tai syö sellaisinaan.






Etanaleivokset:

1 pieni etanapurkki
50 g Boursin valkosipuli-yrtti tuorejuusto
tuoretta rosmariinia
1 rkl yuzy-kastiketta (tai sitruunamehua)
(chipotle chiliä)
mustapippuria
chilisuolaa

Levitä taikina leivinpaperille ja leikkaa se sopiviksi paloiksi. Rullaa reunat hieman ylöspäin. Leikkaa jokainen etana kahteen osaan, kuivaa ne kunnolla ja sekoita ne muiden ainesten kanssa. Levitä täyte taikinapaloille. Sivele reunat vatkatulla munalla tai vedellä. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.







2 kommenttia:

  1. Nam! Ihana ateria jälleen. Sosekeitot mun suosikkeja, ja palsternakkasipsit kiva lisä tuohon. Etanoita maistelin vasta hetki sitten ekaa kertaa, ja olivatkin positiivinen yllätys. Kiva idea tehdä minipiiraita keiton kaveriksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Etanoita ei aina tarvitse gratinoida. Vaikka kyllä ne valkosipuliyrttivoilla gratinoidut on meidän perheen suosikki. Resepti löytyy täältä http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/11/escargots-la-bourguignonne.html jos haluat kokeilla!

      Poista