Suomalais-afrikkalainen lohi ja superriisi

keskiviikko 21. helmikuuta 2018



Olin ostanut lohifileen viikonloppuruoaksi ja jääkaapistani löytyi pari purkkia crème fraîchea ja smetanaa. Viimeinen käyttöpäivä oli umpeutumassa, joten suunnitelmissa oli kehittää niistä jonkinlainen kastike uunilohelle. Smetanahan on aika rasvaista ja päätin piristää sitä appelsiinimehulla ja asanilla (pohjois-afrikkalainen mauste, joka sopii varsin hyvin appelsiinin kanssa). Kastikkeesta tuli huippuhyvää, vaikka se väriltään näyttää hieman kalpealta. Asanimausteseos sisältää korianteria, chiliä, kanelia, jeeraa, inkivääriä, kardemummaa, rosmariinia ja oreganoa. Se kuuluu Mill & Mortarin maustekokoelmaan.


Ainekset neljälle:

noin 1 kg lohifilettä
2 tl asanimaustetta + 2 tl koristeluun
chilisuolaa

1,5 dl crème fraîchea
2,2 dl smetanaa
1,2 dl veriappelsiinimehua (noin 1 appelsiini)
2 tl hunajaa
chilisuolaa

Paulúnin superriisisekoitusta

1. Poista nahka lohifileestä ja nypi pois viimeisetkin ruodot pinseteillä. Sirottele 2-3 tl asanimaustetta ja chilisuolaa (maun mukaan) lohelle. Laita se sopivaan uunivuokaan. Anna seistä hetki.

2. Sekoita crème fraîche, smetana, appelsiinimehu, hunaja ja suola. Tarkista maku. Kaada kastike lohifileen päälle. Laita vuoka 175 asteiseen uuniin noin 15-20 minuuttia. Otettuasi vuoan uunista sirottele kalan päälle vielä 1-2 tl asanimaustetta. Piste i:n päällä todellakin! Viipaloi  vielä (veri)appelsiini ja koristele sillä. 

3. Keitä superriisi pakkauksen ohjeen mukaan.










Tähän härkisbowliin käytin myös asani-maustetta




7 kommenttia:

  1. Oi vitsi, ihana annos! :p Lohi on mun lemppari. Juuri kaupassa katselin noita superriisipussukoita, pitääkin ostaa kokeeksi. Tykkäsitkö itse?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin kovasti. En ole "tavallisen" riisin ystävä, joten tämä superriisiseos on todellinen suosikki. Ja täyttävä! Ja niin kauniskin!

      Poista
    2. Ostan itsellenikin, vaikutti kyllä jo pakkauksen perusteellakin mulle sopivalta. Kiitos vinkistä. :) Tavallista riisiä en oikein välitä syödä myöskään.

      Poista
  2. Kiva, kun on tullut noita mausteseoksia valmiina. Onko niissä muuten suolaa? Mausteseoksia ei vain taida olla ihan tavallisessa marketissa myynnissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mill & Mortarin maustesoksia voi löytää Stockmannilta ja vaihtelevasti Cittareista/K-kaupoista. Netistä voi myös tilata niitä. Eivät sisällä suolaa. Niiden avulla saa uusia jänniä makuelämyksiä helpommin!

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä:) ja ihanat mausteet.Lohi sopii hyvinkin pohjoisafrikkalaiseen ruokaan, esim, täällä monet marokkolaiset ja muutkin, käyttävät lohta tähän ruokaan:https://www.bonappetit.com/recipe/salmon-steaks-with-spicy-tomato-sauce

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En itse käytä hirveästi kermaa ruoanlaitossa ja mausteet ja appelsiinimehu tekevät tehtävänsä tässä soosissa. Tuntuu aika kevyeltä itse asiassa. Olen joskus tehnyt tonnikalalle spicy saucen ja se oli todella hyvä. Kiitos vinkistä Jael.

      Poista