Kanipata deluxe + viinivinkki

torstai 9. marraskuuta 2017



Kania näkee usein ruokapöydässä keski- ja etelä-Euroopassa. Suomessa tehdään harvemmin ruokaa kanista, varmaan koska saatavuus ei ole taattu. Ellet itse metsästä, voit ostaa valmiiksi putsattuja vakumoituja kaneja hyvin varustetuista lihakaupoista. Ainakin Stockmann ja kauppahallit myyvät kaneja silloin tällöin. Jänistä voit valmistaa samalla tavalla: se maistuu vain hiukan voimakkaammalle kuin kani. Reseptin löysin DinVinguide.se-sivulta. Italialaisen ruoan alkuperäinen nimi on Coniglio ai capperi. 

Ainekset neljälle:
1 kani, paloiteltu 6-8 palaan
60 g voita
2 rkl oliiviöljyä
1-2 rkl vehnäjauhoja
2,4 dl punaviiniä
noin 5 dl kuivattuja herkkutatteja
50 g kaprista, mieluummin karkeassa suolassa (poista kunnolla suolahiutaleet ennen käyttöä)
2 sardellia tai anjovisfilettä
tuoreita yrttejä, kuten esim. rosmariinia, persiljaa, salviaa
2 valkosipulikynttä, hienonnettuja
suolaa
pippuria

1. Sulata noin 40 g voita isossa kattilassa oliiviöljyn kanssa. Puuteroi kanipalat vehnäjauhoilla ja ruskista niitä 8-10 minuuttia. Kaada päälle viini, liemi ja hieman yrttejä sekä suolaa ja pippuria. Keitä kannen alla puolisen tuntia.

2. Laita sillä aikaa kuivatut sienet likoamaan ja paista ne sitten jäljellejääneessä voissa valkosipulin kanssa. Keitä kokoon anjovisfileet noin yhdessä desissä lientä.

3. Nosta lihat padasta. Siivilöi kastike ja lisää kaprikset, sienet ja anjovisliemi. Laita lihat takaisin kastikkeeseen ja keitä vielä kannen alla noin 15 minuuttia.

4. Koristele lopuilla yrteillä ja tarjoa perunoiden, riisin tai pastan kanssa. Ja tarjolla pitää olla hyvää leipää kastiketta varten. Itse tarjoilin palsternakka-polentaranskalaisia ja uunipaahdettuja asanimaustettuja raitajuuria lisukkeiksi.






Kommentti: Kani oli superhyvää sieni-viini-kapriskastikkeen kanssa...ja vielä parempaa seuraavana päivänä kun se oli saanut muhia kastikkeessa yön yli. Tee siis kanipata päivää ennen jos mahdollista! Ainoa mitä lisään seuraavalla kerralla on vähän sipulia.


Passi-Reali Appassimento Organico Rosso 2015. Nautittiin tätä erinomaista italialaista viiniä kanipadan kanssa. Muista avata pullo ainakin tuntia ennen. Tuoksusta löytyi vaniljaa, suklaata, nahkaa ja kuivattua hedelmää. Maultaan se on täyteläinen, marjainen ja mausteinen. Pitkä miellyttävä jälkimaku. Osa rypäleistä jätettiin kuivumaan kahdeksi kuukaudeksi viiniköynnöksiin, sen jälkeen kun viininkorjuu oli loppunut. Kuivuneet rypäleet antavat viinille sen ainutlaatuisen maun. Viini on sekä luomua että vegaanista. Viinitila Valle Reale sijaitsee Abruzzon alueella vuoristossa, keskellä kansallispuistoa, joka on täynnä villejä susia!

Toinen mainio kaniresepti löytyy täältä:




2 kommenttia:

  1. Jyväskylässä kaneja saa ihme kyllä ostaa kaikenaikaa, niitä on Sokoksen Mestarin herkussa myynnissä, vakumoituja ranskalaisia. Olen tehnyt niitä muutaman kerran, yhden kerran oikein paloitellutkin mahdollisimman oikeaoppisesti ja se oli kyllä minulle vähän uroteko, sillä hieman kammoksun eläimen paloittelua. Onneksi Jamie Oliverin luottokokki näytti youtube-videolla hyvin rauhallisesi miten homma hoidetaan .:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen myös kerran "oikeaoppisesti" paloitellut kania, mutta yleensä teen sen aika vauhdilla kunhan saan sopivia paloja. Youtube on kyllä mainio keksintö...välillä miettii että miten me oikein pärjättiin ennen vanhaan.

      Poista