Kuorrutettua purjoa ja vuohenjuustokastiketta

keskiviikko 14. kesäkuuta 2017



Pidätkö purjosta? Kuulun itse tähän kategoriaan ja olen jo pidemmän aikaa suunnitellut valmistavani tämän Markus Maulavirran herkun. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen: vege pääruokana tai paistettujen sienien, käristetyn palvikinkun tai grillatun kala- tai lihaburgerin seuraksi. Ellet pidä vuohenjuustosta voit tietysti vaihtaa sen muuhun juustoon, joka sopii gratinoimiseen.

Tarvitset 4-6 purjosipulia. Halkaise purjot pitkittäin puoleenväliin asti ja huuhtele ne lämpimällä vedellä, niin että saat pois mahdolliset mullat ja hiekat. Leikkaa purjot noin kymmensenttisiksi paloiksi, kolme palaa kustakin. Keitä paloja runsaasti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia. Nosta ne sitten kylmään veteen tai huuhtele varovasti kylmän juoksevan veden alla. Näin kypsyminen pysähtyy ja purjo säilyttää kauniin värinsä. Valuta purjot kuiviksi liinan tai talouspaperin päällä.

Gratiinikastikkeeseen:
45 g voita
45 g vehnäjauhoja
1 1/2 dl kermaa
3 1/2 dl kulutusmaitoa
muskottia
suolaa ja mustapippuria myllystä
150-200 g raastettua vuohen gruyèrejuustoa (Juustoportti)

Sulata voi liedellä kasarissa ja lisää jauhot. Anna jauhojen turvota hetki, lisää kylmä kermamaito ja sekoita huolella, niin että nesteen kuumentuessa kastike alkaa suurustua. Jatka sekoittamista voimakkaasti, ettei kastikkeeseen jää paakkuja. Keitä hiljalleen 7-10 minuuttia, mausta kastike ja lisää 2/3 juustoraasteesta.

Levitä pari ruokalusikallista kastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ja asettele purjot riviin kastikkeen päälle. Annostele päällimmäiseksi loput kastikkeesta ja juustoraasteesta. Kuorruta 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes kastike alkaa ruskistua. 





Kommentti: Nämä kuorrutetut purjot olivat todella hyviä. Hiukan vaikeita leikata nätisti suuhun meneviksi paloiksi, vaikka käytimme lihaveitsiä. Ensi kerralla leikkaan purjot suupaloiksi ennen kuin gratinoin, niin syöminen sujuu paremmin. Gratiinin kaverina oli grillattuja lihaburgereita ja pikkelöityä punasipulia. Hyvä yhdistelmä. Punaviini oli ok mutta ei sen kummempi sydämestä huolimatta. Ei löytynyt paikkaa meidän sydämistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti