CHILIHILLO PAPRIKALLA, LIMELLÄ JA INKIVÄÄRILLÄ

maanantai 19. joulukuuta 2016



Kesällä viljelen erlilaisia chililajikkeita koska on pakko päästä tekemään tätä ihanaa tulista chilihilloa joka syksy. Jos chilejä jää yli ajan niitä muusiksi blenderissä ja pakastan jääpalarasioissa. Kätevää talvella kun tekee mieli tulista ruokaa. Ainakaan Maalaisbistron keittiössä se ei ole harvinaista.
Suurin osa chileistäni ovat aika tulisia: 6-7 (max 10). Lajikkeet tällä kertaa olivat: Aji Fruto, Pequante, Naranga, Black Scorpion Tongue, Aji Rojo ja Hot Tomato.






Pääsin aloittamaan viljelyn aika myöhään ja kun alkukesä täällä saaristossa oli aika viileä niin ei näyttänyt lupaavalta. Chilit kasvatettiin ensin kasvihuoneessa ja siirrettiin sitten ulos kun sää oli tarpeeksi lämmin. Lokakuun alkupuolella siirsin ne kasvilampun alle verannalle missä ne viihtyivät erinomaisesti. Nyt oli pakko poimia talteen valmiit chilit ja tehdä pieni joulusiivous.






Tein ison satsin: 14 purkkia. Menekki on yleensä aikamoinen: chilihullut ystävät saavat purkin jouluksi.


14 keskikoiseen purkkiin tarvitset:
36 erilaista chiliä (yksi-kaksi riittää, jos ostat kaupasta)
runsas kilo punaista paprikaa (enemmänkin voi laittaa, jos haluaa miedompaa hilloa)
80 g raastettua inkivääriä (jätä pois tai vähennä ellet ole inkiväärin ystävä)
3x3,5 dl omena-, hunaja- tai valkoviinietikkaa (sekoitin), siis 10,5 dl yhteensä
3 kg hillosokeria
1,5 dl limemehua
3 tlk suolaa

Poista siemenet chileistä ja paprikoista. Poista myös vaalea osa. KÄYTÄ AINA MUOVIHANSKOJA chilejä käsitellessä. Pienensin chilit blenderissä ja paprikat monitoimikoneessa. Laita chili-paprikasekoitus ja viinietikka kattilaan. Kiehauta ja lisää sokeri, lime, inkivääri ja suola. Sekoita kunnes sokeri sulaa. Keitä viitisen minuuttia ja nosta kattila pois liedeltä. Anna jäähtyä viisi minuuttia ja purkita steriileihin purkkeihin. Laita kannet päälle ja säilytä viileässä. Hyvä säilyvyys.








Tämä hillo on suht tulinen. Ellei tykkää niin tulisesta voi vähentää chilien määrä ja lisätä paprikoita. Tästä hillosta tulee joka kerta erilainen riippuen chilien voimakkuudesta. Olen myös tehnyt oransseista/keltaisista chileistä ja paprikoista hilloa ja väri oli tosi kaunis. Mihin sitten käytetään tätä ihanaa addiktoivaa hilloa? Sinihomejuusto on paras valinta ja Brie-juusto sopii myös erinomaisesti kaveriksi. Miksei paahtoleivän päällä suosikkijuuston kera. Ja tietysti sitä voi laitta aasialaisiin kastikkeisiin. Joulukinkkukin voisi tykätä sen seurasta!



Ruokakellarissa hillo säilyy hyvin parikin vuotta...vaikka meillä se ei kyllä riitä niin kauan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti